La crònica del Martí Odriozola

Data: 09/10/2019

Autor: Martí Odriozola

L’Europa castiga un Sants impotent amb una pallissa històrica (0-7)

Dos gols polèmics abans del descans van obrir el marcador i, a la represa, el Sants va sortir desendollat i l’Europa va passar-li pel damunt. Els santsencs van oferir una molt mala imatge i ja encadenen quatre derrotes consecutives.

Dia per oblidar a l’Energia. Per oblidar i per analitzar. Oblidar el mal tràngol viscut en un derbi barceloní inimaginable i analitzar els errors col·lectius i individuals per evitar recaure-hi. Una desfeta sense precedents del Sants de Tito Lossio que no aixeca cap i que es veu immers, ara sí, en una crisi de joc i de resultats. I cal sortir-ne. Diumenge la ferida es va fer més gran.

El Sants va sortir d’entrada amb una novetat a la porteria, amb la presència de Nacho en el lloc d’Antonell, el porter titular en cinc dels sis parits fins aleshores. Gala repetia per segon partit consecutiu al mig del camp i, en defensa, Lossio sortia amb una línia de cinc, amb Fabre al lateral dret, Sergi al lateral esquerre –ni la convocatòria amb la selecció catalana amateur ha impedit que segueixi sent l’únic jugador que ha disputat tots els minuts– i Cura, Alberto i Picolo com a centrals. Un plantejament defensiu per mirar de contenir la qualitat ofensiva de l’Europa.

I durant bona part de la primera meitat el guió del partit va ser el previst pel conjunt santsenc: l’Europa tenia més possessió i més arribada a l’àrea rival i el Sants es defensava amb encert. El primer avís va ser de Martínez, al minut 4, amb un cop de cap al travesser a centrada de Jiménez, però la jugada va acabar anul·lada per fora de joc. Al cap de poc, Jiménez va intentar superar Nacho, però el porter local va refusar amb els punys i a la següent jugada Prats va rematar fregant el pal de la porteria santsenca. La més clara va arribar al minut 30, en un córner que va centrar Jordi Cano i que, després d’una jugada embolicada a l’àrea, la defensa del Sants va poder refusar.

I al minut 40 tot va canviar. Un gir de guió que va durar tretze minuts i que va deixar el Sants a l’estocada. Primer, va ser Jiménez qui va servir una falta llunyana cap a l’àrea. La pilota va acabar a peus de Varona i ell, des de la segona línia, va rematar amb espai i va situar el 0-1 al marcador. Els jugadors del Sants van reclamar fora de joc en aquesta jugada. I al cap de cinc minuts, l’àrbitre va xiular un penal rigorós i dubtós per una empenta d’Aleix a Àlex Cano i Jiménez va transformar-lo des dels onze metres per ampliar l’avantatge. Doble gerra d’aigua freda abans del descans.

A la represa, després que el Sants trigués més de l’habitual en sortir del vestidor, el conjunt de Tito Lossio va tornar desendollat, desconcentrat i sense tensió competitiva, i això ho va aprofitar l’Europa per fer mal. Després d’un primer avís de Jordi Cano, amb un xut que va marxar al lateral de la xarxa, l’Europa no va perdonar. Al minut 47, Varona va rematar des de l’àrea una centrada provenint d’un servei de banda i va fer el 0-3. Al cap de poc, Fabre va fer una gran aparició per evitar el gol de Jordi Cano, que s’havia quedat sol en rebre de Pastells, però al 52’, Martínez va estar més encertat i va rematar amb comoditat per marcar el quart. Un minut després, i enmig del caos i el desconcert defensius, Jiménez i Jordi Cano van encarar sols a Nacho i Cano, amb tranquil·litat, va marcar a porteria buida el 0-5.

El partit ja estava resolt, però per endavant quedava més de mitja hora de futbol. I l’Europa va jugar-la a plaer, dominant la pilota, sense patir i agradant-se, mentre als jugadors del Sants el partit se’ls feia etern. I encara hi va haver temps per dos gols més: al minut 65, Kilian va aprofitar una passada a l’espai al contraatac per guanyar verticalitat i marcar el 0-6 i ja al 90’, Martínez va tancar el marcador amb una rematada precisa per damunt de Nacho. Partit acabat. L’Europa, eufòric, suma la segona victòria consecutiva, mentre el Sants, abatut, continua en caiguda lliure.

El 0-7 significa la major golejada que ha patit Tito Lossio a la banqueta del primer equip del Sants i la victòria més amplia de l’Europa a domicili en lliga en tota la seva història. Els blanc-i-verds, a més, encadenen quatre partits seguits perdent, amb un balanç de 17 gols en contra i tan sols dos a favor –amb un gol encaixat cada 21 minuts–. La propera parada del conjunt santsenc serà l’Olímpic de Terrassa, contra el Terrassa, el diumenge a les 18 h; serà un examen exigent que tornarà a posar a prova uns jugadors, que, tard o d’hora, hauran de començar a aixecar el cap.

SANTS: Nacho; Fabregat, Alberto, Cura (Sumarroca, 45’), Picolo, Sergi; Aleix, Mulero (Miguel, 45’), Gala (Sergio, 56’); Fran i Navarro.

EUROPA: Priego; Sergi Pastells (Guillén, 66’), Alberto, Àlex Cano, Guti; Varona, Uri, Prats (Gabi, 56’); Jordi Cano (Kilian, 61’), Martínez i David Jiménez.

GOLS: 0-1 (Varona, 40’), 0-2 (Jiménez, penal, 45’), 0-3 (Varona, 47’), 0-4 (Martínez, 52’), 0-5 (Jordi Cano, 53’), 0-6 (Kilian, 65’) i 0-7 (Martínez, 90’).

PÚBLIC: 290 persones al Camp de l’Energia.

ÀRBITRE: Bruno Montoro Ferreiro (Barcelona). Grogues als locals Mulero, Picolo, Aleix, Tito Lossio (entrenador), Fran i Miguel i al visitant Prats.