La crònica del Martí Odriozola

Data: 05/06/2017

Autor: Martí Odriozola

5 Juny, 2017 Comunicació, Cròniques, força sants, Primer Equip

El Sants empata contra l'Andorra (1-1) i continua somiant: jugarà la promoció d'ascens a Tercera

Els de Tito Lossio van fer un partit responsable diumenge a l'Energia davant de l'Andorra i van aconseguir un empat que certifica la classificació per la promoció d'ascens a Tercera contra el Reus B.

Matí històric a l'Energia. Feia dues setmanes que esperàvem amb candeletes un duel sense precedents i el dia per fi va arribar. Els jugadors estaven conjurats per afrontar el repte, l'afició vivia estimulada davant del somni i el barri sencer s'havia bolcat amb un equip que no sap claudicar. El clima acompanyava, només faltava posar-hi el futbol.
El partit va començar amb uns minuts solemnes i de record per Emili Vicente, l'entrenador de l'Andorra, que va morir fa dues setmanes mentre anava en bicicleta. Els jugadors andorrans van sortir al camp amb una samarreta que deia «"Hay que seguir". Gràcies, Emili» i durant tot el partit hi va haver un ram de flors a la banqueta visitant en el seu record. Emili, el futbol de diumenge era per tu.

El joc, però, va començar força apagat i ni l'Andorra ni el Sants volien portar la iniciativa. Els dos conjunts eren força conservadors, sabent que una passa en fals podia ser letal. A poc a poc, els homes de Tito Lossio es van anar sentint més còmodes sobre la gespa fins que van agafar el domini de la possessió. Paral·lelament, des del Feliu i Codina arribaven notícies del partit de l'Horta i dels gols del conjunt de Xavi Molist, que feien impossible la gesta de l'ascens directe. I els jugadors ho sabien.

Tornant a l'Energia, Navarro va tenir la primera ocasió després d'una passada des del mig del camp. El xèrif va engaltar la pilota tal com venia, però Ferran Pol, ben posicionat, la va blocar sense dificultats. A partir d'aquí, els locals van accelerar i van buscar el gol amb voluntat. Més tard, Aleix va provar un xut ras des de la punta dreta de l'atac del Sants a assistència de Gaudioso, però la rematada no va ser ni prou forta ni prou col·locada per sorprendre el porter andorrà.

Al final, ja al temps de descompte de la primera part, la insistència va tenir premi. I dels grossos. Primer, Crivillés va provar el xut des de l'extrem esquerre de l'àrea de l'Andorra, però la defensa visitant la va poder rebutjar. Tot seguit, a la frontal, Gaudioso va recollir l'esfèrica i fent gala del seu guant a la bóta dreta, va habilitar magistralment a Borrull a dins de l'àrea i el davanter no s'ho va pensar. Després de veure botar la pilota, i amb tot un barri esperonant-lo des del darrere, va engaltar un xut potent des de la frontal de la petita que va batre el porter Pol. Era el primer del partit. Era un gol psicològic. I acostava el Sants a la tan preuada promoció d'ascens. No hi va haver temps per més i l'àrbitre va xiular el final de la primera part.
Al segon temps, el partit va canviar radicalment de color. L'Andorra, conscient que necessitava dos gols per arribar a la promoció, va posar una marxa més i va fer una passa endavant. Va tenir més d'una ocasió fins que al minut 75, Cristian Martínez va arribar des de la segona línia per connectar una rematada impecable que va superar per baix a Yamandú. El gol donava esperança a l'Andorra, i Cristian el va dedicar amb passió i emotivitat a l'Emili, tot assenyalant el cel de l'Energia.

A partir d'aquí, vam entrar en uns últims quinze minuts d'infart. L'Andorra es va bolcar a l'atac i va posar en perill el resultat pel Sants. Les centrades des de la banda penjades a l'àrea van ser constants, però no van trobar rematada, i els córners des de la cantonada tampoc van trobar complicitat. I és que la defensa santsenca, aliada amb la resta de jugadors, que també es van implicar en tasques defensives, va saber contenir la pólvora andorrana i evitar que l'amenaça acabés en decepció.

Els quatre minuts de temps afegit es van fer llargs, molt llargs? Però l'equip santsenc va poder resistir amb valentia i determinació, conscient que era l'últim escull abans de la promoció. I amb el xiulet de l'àrbitre, es va desfermar l'èxtasi a l'Energia. Jugadors, cos tècnic i afició van saltar a la gespa a celebrar una gesta que ja és un èxit. Feia molt temps que el Sants no era tan a prop de Tercera i després de la gran temporada que ha fet, es mereix la recompensa. Tanmateix, el premi s'ha d'acabar de forjar, perquè encara queden 180 minuts de futbol, dos partits que separen els santsencs de la Tercera divisió.

El rival de la promoció serà el Reus B, que va acabar segon del grup 2 de Primera Catalana després d'empatar en l'última jornada contra el Balaguer. Dimarts se celebrarà el sorteig que determinarà l'ordre de l'eliminatòria; el primer partit serà el diumenge 11 i el segon, el dia 18.

Per tant, tenim 180 minuts al davant per seguir somiant! L'Operació Ascens aviva la seva flama i queda pendent d'una resolució imminent. La il·lusió no es negocia!

SANTS: Yamandú, Fabregat, Cura, Alberto, Picolo, Crivillés (Gala, 81'), Aleix, Mulero (Peke, 81'), Gaudioso, Borrull (Xavi Pérez, 67') i Navarro.

ANDORRA: Ferran Pol, Cisteró, Robert, Àlex, Pedrós (Aguilar, 66'), Marc Pujol, Marc Ferrer (Sergio, 66'), Cristian Martínez, Ludovic, Sebas (Betriu, 53') i Roger (Espinosa, 87').

GOLS: 1-0 (45') Borrull i 1-1 (75') Cristian Martínez.

ÀRBITRE: José Álvarez Ubric (Col·legi del Vallès Occidental). Grogues als locals Mulero, Gaudioso, Navarro i Picolo i als visitants Marc Pujol, Ezquer i Cristian Martínez.