Data: 19/04/2022

Autor: Martí Odriozola

19 Abril, 2022 Cròniques, General, Primer Equip

Cop dur

El Sants va caure de manera injusta i amb molta polèmica contra l'Olot (2-3) després de fer un gran partit i capgirar el gol inicial olotí i amb la influència de males decisions arbitrals. Tot va passar a la segona meitat: Moha va avançar els visitants, Antonell va aturar un penal a Arranz, Zaid i Raúl (amb un golàs) van remuntar el partit, però Kilian amb un gol que no va superar la línia i Xumetra amb un rigorós penal al 94' van deixar el Sants sense premi

Dia important a l'Energia i partit que podia (i pot) marcar el futur del Sants i de l'Olot. Cara a cara, dos clubs de celebració pel seu Centenari i enfrontats per objectius antagònics: uns segellar la permanència i els altres proclamar-se campions. Malgrat això, sobre la gespa va regnar la igualtat i l'intercanvi d'alternatives i qualsevol cosa hauria pogut passar. Al final, els factors externs en forma de decisions arbitrals van decantar la balança a favor del costat olotí, que va marxar de Barcelona reforçat a costa d'un Sants abatut que es complica la vida.

Tito Lossio va fer un únic canvi a l'onze respecte a l'equip que va jugar al camp del Vilassar i va alinearFavioen el lloc de Carmona. Amb el partit en marxa, el primer avís va ser del Sants, amb un xut exterior de Salamanca després d'una recuperació al minut 6 que va sortir per sobre del travesser. La rèplica de l'Olot va arribar al cap de deu minuts: primer amb una centrada de Ferri que Xumetra va resoldre amb un xut desviat i, més tard, amb una rematada d'Arranz des de la frontal que va sortir a l'esquerra de la porteria.

Més ocasions pel Sants. Al minut 23, Favio va intentar una xilena des de la frontal de la gran que va sortir fregant el travesser després del refús d'un córner. I al 30', Iván Julián va tenir l'oportunitat més clara amb un xut potent que va acabar al lateral de la xarxa. Els blanc-i-verds fregaven el primer.

Abans del descans, però, l'Olot va tenir tres arribades de perill més: al 38', Antonell va aparèixer providencialment per treure una rematada d'Ayala després d'un servei de banda; al 44', Vallès s'hi va acostar amb un xut massa tou i centrat des de la frontal; i al 45', Antonell també va aturar una rematada d'Arranz. Abans, Prado havia buscat porteria al 42' amb un xut exterior que va blocar Batalla.

I a la represa el partit es va animar a banda i banda: dos córners, cinc gols i molta polèmica. El primer a colpejar va ser l'Olot, que es va avançar al minut 54: Xumetra va fer una centrada precisa des de l'esquerra, Moha va arribar al segon pal i, amb el cap, va enviar la pilota a la xarxa.

Només sis minuts després, va arribar un dels moments clau del partit. L'àrbitre va assenyalar un penal per una agafada sobre Bigas a l'àrea. Arranz va assumir la responsabilitat, però Antonell va tornar a aparèixer i va aturar el penal. És la quarta pena màxima aturada pel porter blanc-i-verd aquesta temporada. Majúscul.

El penal aturat va donar empenta al Sants, que va trigar menys de deu minuts a donar la volta al marcador. Al 64', Zaid va empatar en una jugada embolicada a l'àrea i al 68', Raúl va fer el segon amb un xut exterior col·locat fregant l'escaire. Golàs amb totes les lletres. Just abans, Arranz havia enviat una volea per sobre del travesser. El Sants, doncs, treia aire després de l'aturada d'Antonell i capgirava el marcador. Partidàs.

Però l'alegria va durar poc a l'Energia. Al minut 71, Arranz va conduir un contraatac, va associar-se a la banda esquerra amb Ferri, que va penjar la pilota al segon pal, on Kilian va caçar-la per rematar. En dos temps, Antonell va atrapar la pilota, que no va arribar a entrar a la porteria. Tot i això,l'àrbitre (assessorat per linier) va assenyalar gol enmig de les airades protestes dels jugadors blanc-i-verds, indignats amb la decisió i assegurant que la pilota no havia entrat.

El no-gol de Kilian va igualar el partit, que va entrar a la recta final. Abans del minut 90, hi va haver poques ocasions més per part dels dos equips, fins que va arribar el temps de descompte. Shota va fer un mal refús amb el cap al mig del camp, Xumetra va recollir la pilota, va encarar porteria, Toni Badia el va perseguir, el davanter visitant va rematar i Antonell va treure la pilota amb la bota. Després del xut, però, l'àrbitre va tornar a assenyalar penal, aquest cop per una falta de Badia sobre Xumetra. Un altre rigorós penal.Penal i vermella per Badia. En aquest cas, va ser Xumetra l'encarregat d'executar la pena màxima i ell no va fallar i va col·locar el 2-3 definitiu al marcador. Desolació blanc-i-verda. El Sants no havia merescut perdre i marxava amb les mans buides després de dos penals en contra i un gol fantasma.

Amb aquesta derrota, i després dels resultats de la jornada, el Sants es veu superat pel Figueres (que es va imposar en el derbi altempordanès contra el Peralada), torna a caure en zona de descens i continua empatat a 31 punts amb el Granollers. Per sota, Ascó i Guineueta ja han descendit matemàticament i, per sobre, Vilafranca i Pobla de Mafumet ja han certificat la salvació. Enmig, Castelldefels (36 punts), Figueres (32), Sants (31) i Granollers (31) es disputen dues places de permanència i dues de descens.

En acabar el partit, Tito Lossio afirmava en roda de premsa que, tot i que no és una excusa ?perquè el penal del tercer gol és una errada clamorosa?, al final ?els factors externs, com àrbitres, intervenen al joc i et poden donar molt, no donar-te res o treure't, i avui ens han tret?.També reconeixia que l'equip havia d'intentar no provocar aquests detalls per evitar fer que l'àrbitre sigui protagonista.Arguïa que en molts moments havia vist ?més ganes d'assenyalar el mig del camp que no de veure què passava a la jugada?.

Sobre la polèmica arbitral, dos directius del club blanc-i-verd es van pronunciar a Twitter. Quique Giménez escrivia que l'arbitratge contra l'Olot li havia semblat ?maliciós i premeditat?: ?el que hem viscut avui és vergonyós?. Carles Martínezs'expressava en el mateix sentit: ?La Tercera Federació una vegada més ajuda els grans i perjudica clarament els petits. Sabem que la Federació prefereix equips amb més pedigrí, però us asseguro que el Sants continuarà insistint. Volem una lliga més justa?.

Sense temps per lamentar-se, el Sants encara el tram final de la temporada amb dos partits clau on, tot i no dependre d'ell mateix per salvar-se, ho ha de donar tot per sumar sis de sis i confiar que el futbol estigui de la seva part.

Propera parada: Castelldefels

Diumenge que ve el Sants s'enfrontarà a un rival directe en la pugna per la salvació. Els blanc-i-verds visitaran el Castelldefels, que arribarà al partit després de perdre al Narcís Sala contra el Sant Andreu (2-0).

Els de Miki Carrillo no perdien des del 13 de març a casa contra l'Ascó i acumulaven quatre partits seguits sense conèixer la derrota (amb dues victòries i dos empats). Abans d'aquesta ratxa, havien encadenat quatre derrotes i un empat en cinc partits.A casa, han guanyat 5 partits, n'han empatat 3 i n'han perdut 7.

Els del Baix Llobregat han encaixat els mateixos gols que el Sants i n'han marcat dos més. Les referències ofensives són Orellana, amb 7 dianes, i Sergi Moreno, amb 6.

Com a la primera volta, Guillem Hernández, amb passat blanc-i-verd, es tornarà a enfrontar al seu exequip, però qui no podrà jugar serà Cristian Fabregat, que va ser expulsat amb doble groga contra el Sant Andreu. A la primera volta, Fabre ja es va quedar sense jugar i va veure tot el partit des de la banqueta.

Aquell dia, el Sants va sumar un punt in-extremis gràcies a un gol de penal de Guillermo en temps de descompte. L'últim cop que el Sants va viatjar a Els Canyars va ser el setembre del 2018 i es va imposar 1-2 després de remuntar el gol inicial local. Adri Guica va avançar els llobregatencs, però Mario Cantí al 31' i Guille al 74' van capgirar el marcador i van permetre al Sants sumar el segon triomf consecutiu del curs després de la remuntada de feia set dies al camp de la Pobla de Mafumet.

SANTS: Antonell; Prado, Shota, Cura (Badia, 70'), Iván Julián; Raúl, Carlos Portero; Nico (Carmona, 70'), Favio, Guillermo (Zaid, 62') i Salamanca.

OLOT:Batalla; Ayala (Lluc, 76'), Gerard, Bigas; Moha (Kilian, 65'), Vallès, Terma, Eloi (Ferrón, 82'), Ferri; XumetraiArranz.

GOLS:0-1(Moha, 52'), 1-1 (Zaid, 64'), 2-1 (Raúl, 68'), 2-2 (Kilian, 72') i 2-3 (Xumetra, penal, 94').

ÀRBITRE: Pol Curiel Riera (Osona). Grogues als locals Carlos Portero i Iván Julián i als visitants Terma i Ferrón. Vermelles directes a Marc Riera (preparador físic) i Toni Badia.