La Crònica del Martí Odriozola

Data: 10/05/2021

Autor: Martí Odriozola

El Sants fa una exhibició de força contra la Montañesa (0-4) i agafa aire respecte al descens

Els santsencs van encarrilar el partit amb un gol just abans del descans i un a l'arrencada de la segona meitat i van arrodonir la victòria amb dos gols al tram final del partit. És una de les majors golejades a domicili de la història del Sants a Tercera Divisió

Dia de contrastos a Nou Barris en el derbi barceloní de Tercera Divisió. Pel Sants, un punt i a part després d'una exhibició de capacitat ofensiva i solidesa defensiva per escapar-se del descens i reforçar l'autoestima col·lectiva amb la mirada posada la recta decisiva del curs. Per la Montañesa, un punt final a una temporada per oblidar després de certificar virtualment el descens a Primera Catalana.

Un diumenge, però, que independentment del resultat va ser un dia gran de futbol entre dos equips que feia més de deu anys que no es veien les cares i que es van retrobar en un ambient espectacular per part de l'afició local, capitanejada per la Irreductible de Nou Barris. Incansable durant els noranta minuts, fins i tot acabat el partit i amb el descens consumat van animar els seus jugadors incondicionalment. Sinergia absoluta. Ambientàs. Futbol en essència.

Ja sobre el camp, l'alineació de Tito Lossio va ser gairebé idèntica a la del diumenge passat en la victòria contra la Pobla de Mafumet. Un únic canvi a l'onze: Thommy va ocupar la plaça d'Ivan, que ahir estava sancionat per acumulació de grogues.

I el partit ja va començar animat, amb una Montañesa que va tenir una mica més de pilota que el Sants al tram inicial de l'enfrontament. Els de Ramon Calderé van tenir la primera aproximació a la porteria rival al minut 3, amb una falta a la frontal que Marc va estavellar al travesser. Primer avís.

Ara bé, a l'altra àrea, a poc a poc el Sants va anar creant perill. Al minut 11, Favio va despenjar una centrada de Miguel, Guillermo va controlar la pilota amb el pit, però la seva rematada va sortir molt desviada. Poc després, ho va provar Calatrava, amb una jugada a l'extrem dret que va arrencar amb un parell de retalls i que va acabar amb un xut molt centrat que va refusar Nil i que Favio no va poder aprofitar.

Superat el quart d'hora de partit, el Sants s'anava trobant més còmode a la gespa i tenia cada cop més domini. Un dels principals protagonistes blanc-i-verds va ser Miguel, que va fregar el gol en tres ocasions. La primera, al 17' amb un xut perillós des de fora de l'àrea que Nil va desviar. Quatre minuts més tard, en una jugada gairebé calcada, va provar-ho amb un xut col·locat que buscava l'escaire de la porteria local i que va obligar Nil a estirar-se i enviar la pilota a córner. En el centre des de la cantonada, Calatrava va penjar la pilota i el cop de cap de Batalla al segon pal va marxar desviat. Finalment, al 26', Nil va tornar a aparèixer amb una gran estirada per refusar un nou xut exterior de Miguel. Era el tercer intent.

El Sants insistia i seguia buscant el primer gol. Al minut 32, Favio va estar a punt d'aconseguir-lo, però no va poder rematar al segon paluna gran centrada de Thommy des de l'extrem esquerre després d'una bona jugada individual d'Abdul i, tot seguit, Calatrava ho va intentar amb un xut col·locat que va sortir fregant el travesser.Dos minuts més tard, Abdul va centrar una pilota arran de terra, Favio va rematar des de la frontal de la petita i Alba, central de la Montañesa, va treure la pilota gairebé a la línia de gol.

Els santsencs tenien més presència ofensiva i més arribades, però la Montañesa contenia l'atacsantsenc i ho provava tímidament. Al 37', per exemple, un cop de cap de Dani a la sortida d'un córner va sortir fregant el travesser.

I al minut 43, per fi, el Sants va aconseguir avançar-se al marcador. La Montañesa va refusar una pilota a l'àrea, Thommy va reciclar l'atac amb una xilena a la mitja lluna, Batalla va allargar la jugada un bon de cap a l'esquena de la defensa i Favio, també amb el cap, va fer el 0 a 1 des de la frontal de la petita. Just a la recta final del primer temps,el gol queia pel seu propi pes i el Sants aconseguia el premi després de 45 minuts insistents en atac.

A la represa, els de Lossiova estirar la pressió a la sortida de la Montañesa i van fer una recuperació que va acabar decidint el partit. Thommy va pispar la possessió a la defensa, Favio va allargar la cama i la pilota va arribar a Guillermo, que va fulminar la porteria amb un xut potent que va ser impossible per Nil. El Sants col·locava el 0 a 2 i donava l'estocada a la Montañesa tot just arrencar la segona meitat. A partir d'aquell moment, tot va anar de cara pels santsencs.

Poc més tard, Miguel ho va tornar a intentar, aquest cop amb una bona jugada individual dins de l'àrea; va retallar amb encert els defenses locals, però quan intentava regatejar al porter, Nil es va anticipar i va atrapar la pilota. En línies generals, el segon temps va ser menys actiu en atac que a la primera part, però el Sants també va acostar-se a la porteria rival.

D'entre les oportunitats blanc-i-verdes, una jugada ràpida des de l'extrem esquerre de Thommy, que va deixar la pilota enrere per Favio i Alba va aparèixer per treure amb la cara la seva rematada. I, més tard, una aproximació de Calatrava, que va recuperar una pilota a l'exterior de l'àrea, va fer un parell de retalls, però Nil va reaccionar per aturar la rematada al pal curt. Batalla va recuperar la pilota després del refús, però el porter local va poder atrapar la seva centrada.

Al minut 79, el míster local, Ramon Calderé, va protestar una de les decisions de l'àrbitre i el col·legiat li va mostrar la segona groga per protestar i el va expulsar. Instants de tensió i polèmica entre les banquetes.

I ja a la recta final del duel, el Sants va arrodonir el marcador amb dos gols que poden ser importants en el gol average general. Primer, al minut 87 Calatrava va penjar una pilota deliciosa des de la zona de tres quarts, Jordi López la va baixar amb el cap i Juli, que acabava d'entrar, va arribar tot sol per caçar la pilota i fer el tercer des del punt de penal. Una setmana després del seu retorn de quatre mesos fora de la competició per lesió, el d'Osona tornava a somriure. Casualment, en l'última golejada blanc-i-verda a Tercera, el 5 de gener del 2020 a l'Energia contra la Pobla, Juli també va fer un gol.

I en l'últim minut de partit, Alba va fer una falta a Jordi Lópeza l'àrea en una jugada d'atac per la dreta i l'àrbitre va assenyalar penal. Després d'un estira-i-arronsa entre Jordi López, Favio i Calatrava per qui havia de picar-lo, Jordi López va ser l'encarregat, va enganyar el porter i va tancar el marcador.

Amb aquest resultat, el Sants supera a la classificació el Santfeliuenc (que va perdre contra el Banyoles) i el Figueres (amb un partit menys) i surt del descens. Els de Lossio se situen a dos punts del Peralada i a cinc de la Pobla de Mafumet. Per la seva banda, la Montañesa va certificar virtualment el seu descens: queden quinze punts per disputar-se i està a quinze punts de la salvació.

Diumenge que ve, el Sants rebrà l'Igualada a l'Energia en l'estrena de la segona volta. Els de Lossio hi arribaran amb la moral reforçada i amb l'objectiu d'allargar el bon moment col·lectiu per fer un pas més cap a la salvació. No s'hi val a badar.

Una golejada amb perspectiva històrica

El 0 a 4 d'ahir a Nou Barris és un enorme resultat per un equip que està poc acostumat a golejar. I hem volgut fer un repàs a l'hemeroteca.

D'entrada, és el tercer 0-4 que signa el conjunt blanc-i-verd amb Tito Lossio a la banqueta i significa la tercera millor golejada de la seva etapa com a entrenador:

A Segona Catalana, Catalana 0-6 Sants (29 de setembre del 2013)
A Segona Catalana, Equipo Ja 0-5 Sants (18 de maig del 2014)
A Segona Catalana, GramanetMilán B 0-4 Sants (12 de gener del 2014)
A Primera Catalana, Ripollet 0-4 Sants (14 de maig del 2017)

A més, només en tres ocasions més el conjunt Lossio ha marcat quatre o més gols a domicili:

A Segona Catalana, Montcada 3-4 Sants (16 de març del 2014)
A Primera Catalana, Abadessenc 2-4 Sants (24 de gener del 2016)
A Tercera Divisió, Pobla de Mafumet 3-4 Sants (16 de setembre del 2018)

D'altra banda, a Tercera Divisió el Sants només ha aconseguit una golejada a domicili més àmplia que la d'ahir en tota la seva història. Va ser el 27 de novembre del 1966 contra l'Hospitalet. Aquell dia el resultat va ser 0-5 amb un hat-trick de Viñas, un gol de Villodres i un en pròpia porteria. Tot i això, hi ha nou precedents de golejades per quatre gols de diferència fora de casa: un 2 a 6, cinc 1 a 5 i tres 0 a 4.

Vilanova i la Geltrú 2-6 Sants (12 d'octubre del 1961)
Igualada 1-5 Sants (14 de desembre del 1952)
UE Poble Sec 1-5 Sants (26 de desembre del 1954)
Artiguense 1-5 Sants (19 de gener del 1958)
L'Hospitalet 1-5 Sants (20 d'abril del 1958)
Manresa 1-5 Sants (19 d'abril del 1959)
Igualada 0-4 Sants (16 de desembre del 1951)
Tàrrega 0-4 Sants (14 de setembre del 1952)
Martinenc 0-4 Sants (16 de febrer del 1958)

Per cert, en totes les temporades en les quals el Sants va guanyar un partit fora de casa per quatre gols de diferència el conjunt blanc-i-verd va mantenir la categoria.

Finalment, fins ara el Sants i la Montañesano s'havien enfrontat mai a Tercera Divisió. Abans-d'ahir, els dos conjunts s'havien vist les cares en divuit ocasions. El Sants, per tant, havia visitat el camp de la Montañesa nou vegades, amb quatre derrotes, dos empats i tres victòries. El d'ahir és el major triomf de la història, una victòria que el Sants no aconseguia des del 1985.

1980-81 | 1-1 | Regional Preferent (29 de març del 1981)
1981-82 | 0-0 | Regional Preferent (28 de març del 1982)
1982-83 | 0-3 | Regional Preferent (13 de març del 1983)
1983-84 | 0-3 | Regional Preferent (5 de febrer del 1984)
1984-85 | 2-0 | Regional Preferent, grup 2 (14 d'abril del 1985)
1985-86 | 1-2 | Regional Preferent, grup 2 (13 d'octubre del 1985)
1999-00 | 1-0 | Regional Preferent, grup 1 (12 de desembre del 1999)
2000-01 | 1-0 | Regional Preferent, grup 1 (7 de gener del 2001)
2009-10 | 3-1 | Primera Catalana (14 de febrer del 2010)

MONTAÑESA: Nil, Santos (Pedro, 51'), Alba, Hayek (Jafer, 57'), Verdú, Marc, Ion, Soriano (Ivan, 73'), Brian, Dani i Bidari.

SANTS: Antonell; Rubi (Cura, 56'), Paz (Èric Ruiz, 73'), Batalla, Abdul; Miguel, Ot (Mulero, 84'); Calatrava, Guillermo (Juli, 84'), Favio i Thommy (Jordi López, 84').

GOLS: 0-1 (Favio, 43'), 0-2 (Guillermo, 49'), 0-3 (Juli, 87') i 0-4 (Jordi López, 94', de penal).

ÀRBITRE: Marcos Fernández Quintero (Barcelona). Grogues als locals Marc, Alex Fernández (encarregat de material), Lluís Milà (segon entrenador) i Pedro i als visitants Guillermo, Rubi, Paz, Jordi Cura (delegat), Ot i Jordi López. Expulsió per doble groga a l'entrenador local Ramon Calderé.