La crònica del Martí Odriozola

Data: 15/01/2021 10:00

Font: (enllaç trencat)

Autor: Martí Odriozola

El Sants aconsegueix la primera victòria de la temporada contra l'Horta i recupera autoestima a les portes de la segona volta

Dos gols de Calatrava a la primera meitat van deixar els tres punts a l'Energia en un partit on els blanc-i-verds van ser resolutius en atac i sòlids en defensa

Per fi. Feia 376 dies que el Sants no acabava un partit amb més gols que el seu rival i ahir, després de la frustració de feia quatre dies al camp del Banyoles, l'equip de Lossio va tornar a somriure. Els blanc-i-verds rebien un Horta en hores baixes que just ahir es va quedar sense entrenador i que no va tenir opcions d'endur-se la victòria en cap moment. La primera part va ser molt favorable als locals, que van aconseguir arrodonir l'actuació amb dos gols de Calatrava ben treballats; el primer, a passada de Miguel, i el segon, després d'una bona combinació des de camp propi que va culminar Guillermo amb una passada perquè Cala es lluís amb una bona vaselina. Al segons temps, l'Horta va tenir una mica més de possessió, però no va fer trontollar la porteria d'Antonell, que va intervenir poc i quan ho va haver de fer va estar encertat. Va ser, segurament, un dels partits més controlats del Sants dels darrers mesos. Ben merescut. L'equip trenca la inèrcia.

D'entrada, Tito Lossio va fer debutar dues de les noves cares de l'equip, Thommy, procedent del Santboià, i Favio Osorio, ex de l'Igualada. Thommy va jugar els noranta minuts i va tenir un bon paper amb bones jugades d'atac i Favio va ser substituït al descans per problemes físics. D'entre els habituals, Cura i Juli eren baixa per lesió; el d'Osona estarà, com a mínim, dos mesos de baixa.

El Sants va tenir el partit controlat gairebé en tot moment; no va tremolar en defensa i no va patir la frustració ofensiva d'altres dies. L'Horta va tenir certes arribades, però van ser tímides, aïllades i sense perill per un Antonell que continua segur sota pals. El primer avís visitant va arribar al minut 5, amb un xut de Buba que va blocar Antonell. Els santsencs, però, tenien més possessió, més presència a camp contrari i abans de l'equador del primer temps van obrir el marcador. Miguel va obrir la pilota a la dreta per Calatrava, que va fer un toc per col·locar-se-la bé, va rematar amb la dreta i va superar Luisma al pla curt. Resolució. L'eficàcia que l'equip tant havia enyorat altres dies. Un gol de jugada després de cinc partits. Els jugadors eren conscients que ahir podia ser el dia.

La resposta de l'Horta va arribar al cap de cinc minuts amb una rematada potent i llunyana d'Adilson que Antonell va blocar amb dos temps i amb certa incertesa. Un petit salt al cor, però confiança per atrapar la pilota i apagar el perill. I al 35', ho va tornar a provar Alfi amb un xut exterior que va marxar molt desviat.

Ja a les acaballes de la primera part, al 42', Calatrava va deixar de nou la seva empremta al marcador. I de quina manera. Una jugada que va començar a camp propi, entre Ot i Abdul, va allargar-se a l'esquerra, on Guillermo va buscar en profunditat a Cala a l'esquena de la defensa i just a l'entrada de l'àrea, i amb una rematada suau al primer toc va superar per damunt al porter. Delicatessen. D'aquells gols que van a càmera lenta.

I el guió del dia del Granollers es repetia amb uns protagonistes intercanviats. El Sants tornava a arribar al descans amb un 2 a 0 a favor, amb un gol a la recta final del primer temps i amb l'enorme repte de no fer-se petit, no esporuguir-se i mantenir la compostura. Només així, vistos els precedents, aconseguiria el preuat tresor de la victòria. I ahir, per fi, va complir.

Ja a la represa, després d'un canvi per cada equip, Guillermo hauria pogut fer mal al minut 15. Va rebre a l'esquerra una passada d'Abdul des de la banda, i des de la frontal de la petita, amb poc espai, no va poder superar Luisma, ni per buscar porteria ni per trobar un company al cor de l'àrea per culminar la jugada.

Més tard, per part de l'Horta, Joel va penjar una centrada a l'àrea, la pilota va arribar a Alfi al primer pal, però el jugador visitant no va estar encertat de cara a porteria. I al cap de poc, Thommy va conduir una jugada des de l'extrem esquerre que va acabar amb un xut que va tocar la mà d'un defensa de l'Horta, però l'àrbitre, que era a prop de la jugada, va considerar que no era penal.

Abans del final, l'Horta encara va tenir dues arribades de perill: al 86', Bertomeu va centrar des de la dreta i Antonell va salvar una rematada des de la frontal de la petita i, un minut després, Genís ho va tornar a provar sense encert. Thommy, també a les acaballes, va fer una bona recuperació, va connectar amb Guillermo, però el davanter va caure en fora de joc.

El temps de descompte es va fer llarg ahir a l'Energia, però no va ser d'aquells dies on l'equip pateix fins al final. La solidesa que havia mostrat i el coixí al marcador van permetre als de Lossio tenir un desenllaç plàcid.

Amb el xiulet final, el Sants va poder celebrar amb totes les lletres una victòria després de més d'un any i amb la recompensa afegida d'haver mantingut la porteria a zero. Amb els tres punts, l'equip blanc-i-verd continua cuer, però retalla distància respecte als rivals directes: els de Lossio són a dos punts del Banyoles, a quatre de l'Horta i a set del Figueres, la Grama i el Granollers.

I sense temps per descansar, el ritme de competició no s'atura i el Sants inaugura la segona volta diumenge al camp del Peralada. La temporada passada, en la visita a l'Alt Empordà, l'equip santsenc va estar a punt d'endur-se el triomf, que se li va escapar als últims minuts. Ara, després de l'autoestima guanyada contra l'Horta i amb la lliçó del Banyoles apresa, el Sants arriba a la cita amb la confiança d'endur-se una alegria a domicili. Temps al temps.

Per cert, ahir l'Horta va anunciar que Valdés deixa de ser l'entrenador del conjunt hortenc per ?per poder adherir-se a un nou projecte?. I fa tres dies vam conèixer que el Banyoles havia decidit prescindir del seu míster, Pitu Batlle, tot i la darrera victòria contra el Sants.

SANTS: Antonell; Èric Ruiz (Sergio Paz, 88'), Rubi (Michu, 92'), Batalla, Abdul; Ot, Miguel, Favio (Gabaldón, 46'); Calatrava (Domi, 82'), Guillermo (Markus, 88') i Thommy.

HORTA: Luisma; Éric Ruiz, Xavi Manrique (Capa, 46'), de Nova, Genís; Adilson, Buba, Edipo (Bezis, 55'); Joel Méndez, Alfi (Dani Pérez, 87') i Ren (Bertomeu, 68').

GOLS: 1-0 (Calatrava, 19') i 2-0 (Calatrava, 43').

ÀRBIRTRE: Alejandro Fernández Pérez (Barcelona). Grogues als locals Gabaldón, Ot i Rubi i als visitants Joel Méndez, Genís i Adilson.