La crònica del Martí Odriozola

Data: 28/01/2019

Autor: Martí Odriozola

Gaudioso dona la primera victòria de l'any al Sants contra la Fundació Grama (1-0) en el partit 200 de Tito Lossio

Els santsencs van aconseguir els tres punts en un partit igualat contra un rival directe i, tot i que segueixen en zona de descens, amplien el marge amb els seus perseguidors i escurcen distància amb les places de permanència.

Partit important a l'Energia per celebrar els 200 partits de Tito Lossio amb el primer equip del Sants. L'equip blanc-i-verd rebia a un rival directe, la Fundació Grama, i necessitava els tres punts per agafar aire, acostar-se a la permanència i encarar amb optimisme un mes crucial. I va fer els deures. Abans del partit, hi va haver un petit homenatge a Lossio, que va rebre una samarreta dedicada pels jugadors de la plantilla amb el número 200 a l'esquena, i un emotiu minut de silenci en record d'Oriol Peribáñez, que havia jugat al Sants de Prebenjamí a Aleví i va morir dissabte a causa d'una malaltia.

D'entrada, Tito Lossio va sortir amb un onze sense Picolo, que descansava i donava lloc a Crivillés com a lateral esquerre, amb Guille, Aleix i Gaudioso al mig del camp i amb Navarro i Cantí escortats, novament, per Fran, que jugava el cinquè partit consecutiu com a titular. I precisament el primer avís ofensiu va ser seu, tot just al minut 4. Va intentar-ho amb un xut des del vèrtex de l'àrea que va blocar Texeira sense massa problemes. Poc després, al 9, Fabregat va provar-ho amb un xut exterior que va marxar a l'esquerra de la porteria visitant.

Per la Fundació Grama, la primera ocasió va ser al minut 15, amb un cop de cap de Juan Carlos després d'una falta penjada per Chica i que va marxar per damunt del travesser. I al 36, el conjunt de Toni Romero va tenir l'oportunitat més clara de la primera part. Pluvins va buscar la porteria de Yamandú amb un xut llunyà molt potent que l'uruguaià va refusar i, en la següent jugada, Lolo tampoc va poder superar al porter blanc-i-verd des de la frontal de la petita.

Abans del descans, el Sants va tenir una última ocasió: al minut 42, Navarro va enviar per damunt del travesser una rematada amb el cap després que Mario Cantí prolongués un servei en llarg de Fabregat des de la banda. A la mitja part, doncs, es va arribar amb un empat a zero que reflectia la igualtat sobre la gespa i la minsa proposta ofensiva dels dos conjunts.

A la represa, la tònica del partit es va mantenir, però el Sants va trepitjar amb més constància l'àrea visitant. Al minut 10, Guille va recuperar una pilota a la frontal, la va enviar a Gaudioso, que de primeres i des de la mitja lluna va obligar a Texeira a estirar-se per refusar la seva rematada. Al cap d'un quart d'hora, els blanc-i-verds en van tenir dues de clares: primer Fran no va ser prou precís des de la frontal en rebre de Gaudioso i, poc després, Aleix va desaprofitar una passa enrere de Navarro a la frontal de la petita (i amb Texeira superat) i va rematar massa a l'esquerra de la porteria visitant.

Fins que al minut 30 va arribar el gol. Fabregat va penjar a l'àrea un fora de banda, la defensa visitant va refusar la pilota, Gaudioso va recollir-la i, des de la frontal, va engaltar una gran volea que va superar al porter de la Fundació Grama, que no va poder evitar el quart gol consecutiu de Gaudioso. El ?21' és l'únic jugador del Sants que ha marcat aquest 2019 i ja ha donat cinc punts a l'equip en aquesta segona volta.

A partir d'aquí, el partit va tenir més interrupcions i va perdre fluïdesa. A la recta final, la Fundació Grama es va bolcar amb presses a l'atac, però no va ser eficaç i no va trobar la manera d'arribar a porteria. El Sants, però, va patir fins al final; ja en temps de descompte, Cristo va centrar des de l'esquerra i la defensa santsenca va poder treure la pilota i els de Toni Romero van tenir una última oportunitat en un córner que no van saber aprofitar. La tensió i els fantasmes d'altres partits van aparèixer, però el Sants va poder tancar el partit amb un triomf vital per la permanència.

Amb aquesta victòria, el Sants empata amb el Castelldefels a 23 punts i es desmarca respecte als tres equips de la cua; els de Tito Lossio tenen cinc punts més que la Fundació Grama, nou més que el Santboià i dotze més que el Martinenc, que segueix cuer. Des que va començar l'any (i la segona volta), el Sants ja ha sumat cinc punts de dotze possibles i ha millorat substancialment els números de la primera volta, quan només va aconseguir un punt en les quatre primeres jornades.

De cara a la propera jornada, Tito Lossio recuperarà, en principi, a Brian, però podria perdre a Alberto, que es va luxar l'espatlla i va haver de ser substituït al minut 21 de la primera part, i a Mario Cantí, que va acabar fos i amb molèsties a l'espatlla. Navarro, que va marxar del camp per una ferida a la galta, no tindrà problemes per jugar.

Diumenge que ve, els santsencs visitaran l'Ascó, un altre rival directe, que ve d'empatar amb la Pobla de Mafumet i ara mateix té dos punts més que els santsencs. El partit serà dissabte 2 de febrer a les 16.30 h al Municipal d'Ascó.

SANTS: Yamandú; Fabregat, Alberto (Picolo, 21'), Cura, Crivillés; Aleix, Gaudioso, Guille (Gala, 66'); Fran, Mario Cantí i Navarro (Juli, 82').

FUNDACIÓ GRAMA: Texeira; Joel, Juan Carlos, Rojas, Canelada; Ñito, Lolo (Omar, 68'), Chica (Cristo, 82'), Pluvins; Buba i Cristóbal.

GOLS: 1-0 (Gaudioso, 75').

ÀRBITRE: Enric Bureu Méndez (Barcelona). Groga als locals Gaudioso, Mario Cantí i Fran i als visitants Buba, Juan Carlos i Cristo.

PÚBLIC: 320 persones al Camp de l'Energia.