Data: 01/03/2021

Autor: Martí Odriozola

La Crònica del Martí Odriozola

Un Sants exultant remunta al camp del Figueres gràcies a dos gols de Michu

Els santsencs van arribar perdent al descans, però dues jugades de murri de Michu van permetre als de Lossio capgirar el marcador i sumar la segona victòria consecutiva

El Sants va tancar ahir les dues setmanes amb cinc partits per la porta gran i amb una exhibició de maduresa i competitivitat. No va ser el partit més brillant dels santsencs, però sí un dels més efectius, i dues aparicions estel·lars de Michu van ser suficients per replicar el gol inicial de Medina i permetre al Sants signar la primera remuntada de la temporada. Feia gairebé dos anys i mig que el Sants no guanyava un partit que començava perdent a fora de casa. I ahir era un bon dia per aconseguir-ho.

El partit va començar amb alguns canvis de peces a l'onze inicial. Respecte al partit del dijous contra la Grama, Paz i Batalla van repetir a l'eix de la defensa, Abdul va recuperar el lateral esquerre i va deixar Cura a la banqueta, Mulero va entrar en el lloc de Miguel (ahir sancionat), i Favio va ocupar la posició de Guillermo.

I a trets generals la primera part va donar poc de si; van ser uns 45 minuts poc animats, amb poques arribades a porteria i amb un Figueres que va tenir més pilota i més ocasions.El primer avís, però, va arribar de la mà del conjunt santsenc, amb una recuperació de Favio al minut 5 que va permetre al Sants acostar-se a l'àrea rival.

Pel Figueres, un dels més actius en atac va ser Ousman, que es va acostar amb perill a la porteria d'Antonell. Al minut 19, Bastidas va centrar des de l'esquerra i Ousman va rematar des de dins de l'àrea, però el seu cop de cap va marxar desviat. Poc després, Batalla va frustrar una nova internada d'Ousman, que va provar una centrada-xut des de l'esquerra que el defensa visitant va enviar a córner. Qui també va intentar-ho va ser Medina, que va tenir tres aproximacions clares i en va clavar una. Primer, al minut 29, va descarregar amb el pit una pilota penjada a l'àrea per Tarrenchs, va rematar amb tot des del vèrtex de l'àrea petita, però es va topar amb un Antonell pletòric que va reaccionar a temps per refusar el xut a córner. Ara bé, cinc minuts més tard, en una jugada molt semblant, Medina va caçar una pilota que la defensa santsenca no va poder refusar i va foradar la porteria d'Antonell per avançar al Figueres al marcador. Un dia més, el Sants havia de jugar amb el marcador en contra. I Medina, ja al 44', hauria pogut fer més mal amb un cop de cap des del punt de penal alçant-se enmig dels defenses i que va sortir fregant el travesser.

Per part del Sants, minuts abans Tito Lossio havia hagut de substituir Favio, que s'havia lesionat en una de les primeres jugades, i va fer entrar Guillermo al seu lloc. I el davanter visitant va crear cert perill al 39' amb un cop de cap a centrada de Rubi.

Abans del descans, Bastidas va tornar a posar a prova Antonell amb un xut exterior, però el porter del Sants va estar encertat i va poder blocar la pilota. A la mitja part, doncs, el partit es decantava a favor dels locals després d'uns 45 minuts amb poques arribades i on el Figueres havia sabut crear més perill. Els de Lossiohavien cedit un gol que posava les coses difícils.

Però a la represa tot va canviar. I el Sants va exhibir múscul i va ser capaç de capgirar el marcador. Al minut 10 de la segona part, la defensa local va intentar allunyar una pilota que volia caçar Guillermo a l'esquena, però el refús va caure a la frontal, on el va pescar Michu, que havia entrat al descans i que després de col·locar-se la pilota va rematar amb potència per fer el gol de l'empat. El Sants aconseguia tornar a entrar al partit. Havia fet el més complicat i el partit tornava a començar amb un equip que anava in crescendo.

A partir d'aquí, els santsencses van trobar més còmode, van tenir més presència a camp contrari i van patir menys en defensa. Però els minuts passaven i el duel continuava igualat. I al minut 75 va arribar la culminació blanc-i-verda. I el premi a un partit d'esforç en la pressió. Calatrava va córrer molt a la banda dreta per intimidar Ayala, que feia pocs segons que havia entrat, el jugador local va haver de cedir la pilota al porter, però la cessió cap a Andrés (que s'havia desplaçat per rebre la pilota) no va ser bona i abans que pogués controlar la pilota hi va arribar Michu per rematar i, a porteria buida, fer el segon gol. Eufòria. I el segon ball del matí. Segurament, la jugada somiada per Tito Lossio i Borja López: pressió, pèrdua, recuperació i gol.Era el tercer de Michu aquesta temporada, que el situa, empatat amb Calatrava, com a màxim golejador de l'equip.

Després del gol, va començar el patiment. El Sants havia fet el que no havia aconseguit fins aleshores, capgirar un partit que havia començat perdent, i tenia al davant quinze minuts que es farien eterns i que posarien a prova la solidesa defensiva i mental del conjunt blanc-i-verd. I els de Lossio van complir. I això que el Figueres ho va intentar amb curses per la banda de Valverde i pilotes penjades a l'àrea per Bastidas i Treviño. Més d'un cop la pilota es va passejar titubejant per l'àrea iningú va poder rematar. Una de les ocasions més perilloses va ser al 87', amb una rematada d'Ivan que va marxar per damunt del travesser. Poc abans, ho havia intentat Pepu des de l'àrea petita, però la defensa santsenca havia aconseguit allunyar el perill.

L'àrbitre va afegir cinc minuts i va mantenir al Sants amb l'ai al cor fins al final. De fet, al 93', Ot hauria pogut donar la tranquil·litat amb un xut llunyà que també va sortir per damunt de la porteria. El Sants va patir fins al darrer segon, però va valdre la pena.

Amb aquesta victòria, els de Lossio van demostrar que ja han après a patir i a defensar-se amb el marcador a favor, van tornar a guanyar fora de casa després de les derrotes al camp del Granollers i del Girona B i van celebrar, per fi, una remuntada. De fet, feia molt que el Sants no aconseguia capgirar un marcador. L'equip santsenc no puntuava després de començar perdent des de març del 2020, en el darrer partit abans de la pandèmia, a l'Energia contra el Terrassa. I no guanyava un partit que començava per sota, precisament, des del novembre del 2019 a l'Energia contra el Figueres. Per trobar l'últim precedent d'una remuntada per sumar els tres punts a domicili hem d'anar fins al setembre del 2018, amb l'1-2 al camp del Castelldefels i la pletòrica remuntada al camp de la Pobla.

Per la seva banda, el Figueres encadena el sisè partit sense guanyar i és el segon pitjor local de la categoria. Ahir, en acabar el partit, el míster Javier Salamero va anunciar que havia presentat la seva carta de baixa voluntària i va deixar de ser entrenador del conjunt empordanès. ?És honest deixar via lliure perquè s'iniciï una altra il·lusió, una altra manera de fer i de treballar, en la qual els jugadors puguin estar més identificats?, va confessar.

Amb aquests tres punts, el Sants encara aspira a una carambola que li permeti arribar a la sisena plaça. Ara mateix, la té a sis punts i li queden tres partits per jugar. Els seus obstacles, la Grama (que no pot guanyar cap dels tres duels que li falten), el Peralada i el Figueres, aquests dos, amb un partit menys. Els de Lossio, que queden cinc punts per sobre dels cuers, rebran diumenge el Vilassar a l'Energia i tancaran la primera fase al Feliu i Codina i rebent el Banyoles en la darrera jornada.

FIGUERES: Andrés; Tarrenchs (Ayala, 73'), Maureta, Gallo, Bastidas; Coto (Valverde, 56'), Treviño, Pol Gómez (Gabri, 77'), Ousman (Dani Gómez, 56'); Medina (Ivan, 45') i Pepu Soler.

SANTS:Antonell; Rubi (Cura, 45'), Paz, Batalla, Abdul (Gabaldón, 89'); Ot, Mulero, Ivan; Calatrava (Èric, 86'), Favio (Guillermo, 34') i Thommy (Michu, 45').

GOLS:1-0 (Medina, 34'), 1-1 (Michu, 56') i 1-2 (Michu, 75').

ÀRBITRE: Jordi Serradelarca Serra(Osona). Grogues als localsAyala i Treviño i al visitant Thommy.